Βάλε τον κωδικό guest24 για 7% επιπλέον έκπτωση στις ήδη προνομιακές τιμές μας σε Alexander Hair - Addmino-18 - Blumin - Immitec - New Ways - Spell - Psk - Tahe - Vencil - Imel - Ventus.

Αν θες μεγαλύτερη έκπτωση (10%) κάνε εγγραφή στο site μας και βάλε τον κωδικό που θα λάβεις στο email σου.

(Η έκπτωση ισχύει και για τηλεφωνικές παραγγελίες)
*Οι εκπτωτικοί κωδικοί δεν ισχύουν για τα προϊόντα που ανήκουν στα HOT DEALS

Close
(0)
Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι σας.
Αναζήτηση
Filters

Η ανατομία του δέρματος και οι λειτουργίες του

Η ανατομία του δέρματος και οι λειτουργίες του

Η ανατομία του δέρματος και οι λειτουργίες του

 

Το δέρμα μας, που είναι το μεγαλύτερο όργανο του ανθρώπινου σώματος, καλύπτει ολόκληρη την εξωτερική επιφάνεια του, αποτελεί την πρώτη γραμμή άμυνας του οργανισμού και αποτελείται από τρεις στιβάδες:

  • Την επιδερμίδα
  • Το χόριο
  • Και το υπόδερμα

 

Το δέρμα έχει τις εξής λειτουργίες:

  • Ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος
  • Αποθηκεύει νερό και λίπος
  • Είναι ένα αισθητήριο όργανο
  • Αποτρέπει την απώλεια νερού και την είσοδο μικροβίων
  • Λειτουργεί ως εμπόδιο μεταξύ του οργανισμού και του περιβάλλοντος του
  • Βοηθά στην παραγωγή βιταμίνης D με την έκθεση στον ήλιο

 

Ξεκινώντας από το βαθύτερο στρώμα του δέρματος, το υπόδερμα (ή υποδόριος ιστός), χρησιμοποιείται κυρίως για αποθήκευση λίπους και λόγω των αιμοφόρων αγγείων που περιέχει προσφέρει θρεπτικά συστατικά στο δέρμα.

 



Το χόριο είναι η δεύτερη στοιβάδα του δέρματος από κάτω προς τα πάνω και περιέχει κολλαγόνο και ελαστίνη - που ευθύνονται για τη σφριγηλότητα και την ελαστικότητα του δέρματος και περιβάλλονται από μόρια - και τις ρίζες των τριχοθυλακίων και των ιδρωτοποιών αδένων. Φέρει επίσης αιμοφόρα αγγεία τα οποία παρέχουν βασικά θρεπτικά συστατικά και τροφή στα κύτταρα του δέρματος και είναι υπεύθυνο για την ανίχνευση της αφής και της θερμότητας.


Η επιδερμίδα είναι το ανώτερο στρώμα του δέρματος. Χωρίζεται περαιτέρω σε 5 διαφορετικές στοιβάδες, η κάθε μία με τα δικά της μοναδικά χαρακτηριστικά και λειτουργίες. Η κεράτινη στιβάδα είναι το ανώτερο στρώμα της επιδερμίδας, που αποτελείται εξ ολοκλήρου από νεκρά κύτταρα που περιέχουν μόνο κερατίνη. Ανάμεσα στα κύτταρα υπάρχουν λιπίδια που αποτελούνται από κεραμίδια, χοληστερόλες και λιπαρά οξέα. Αυτή η δομή (ονομάζεται και υδρολιπιδικό φιλμ) παρέχει ένα αδιαπέραστο φράγμα ενάντια στο περιβάλλον, προστατεύοντας το δέρμα από παθογόνα και εμποδίζοντας παράλληλα την απώλεια υγρασίας από το δέρμα. Το pH του δέρματος είναι περίπου 4,5-5,5, για να εμποδίζει την είσοδο παθογόνων που αγαπούν τα αλκαλικά περιβάλλοντα (pH>7).


Το επιδερμικό στρώμα του δέρματος περιέχει μεγάλο μέρος της φυσιολογικής μας χλωρίδας, το μικροβίωμα, το οποίο ποικίλλει ανάλογα με την περιοχή του σώματος. Οι μικροοργανισμοί που κατοικούν στην επιφάνεια του δέρματός μας είναι μη παθογόνοι και αποτελούν τον προστατευτικό φραγμό του δέρματος, ωστόσο αν διαταραχθεί η ισορροπία τους μπορεί να εμφανιστεί μόλυνση.


Συμπερασματικά, το δέρμα είναι ένα όργανο που παίζει ζωτικό ρόλο στην προστασία και τη διατήρηση της εύρυθμης λειτουργίας του οργανισμού. Η πολύπλοκη δομή και οι λειτουργίες του και η κατανόησή τους μπορεί να δώσει πληροφορίες για το πώς να το διατηρήσουμε υγιές. Από το εξωτερικό στρώμα της επιδερμίδας έως το βαθύτερο στρώμα, το υπόδερμα, κάθε στρώμα έχει τα μοναδικά χαρακτηριστικά και τις λειτουργίες του. Μέσω της σωστής φροντίδας και προστασίας, μπορούμε να βοηθήσουμε στη διατήρηση της υγιούς κατάστασης του δέρματος και της λειτουργικότητάς του.


Η κατάλληλη επιλογή των προϊόντων που χρησιμοποιούμε, αποτελεί το ''κλειδί'' για την απαραίτητη φροντίδα του δέρματός μας.

Αφήστε το σχόλιό σας